Vesi, päike ja tuul. Milline on säästlikum viis energiat toota?

Hüdroelektrijaam

Tootmisvõime sõltub vee vooluhulgast ja kõrgusest. Jaamade ehitamine on mahukas ja eriti kulukas, kuid kord rajatud jaamade eluiga on seadmete kaasajastamisega sadu aastaid. Hoolduskulud on madalad.

Ehitamine võib põhjustada olulisi keskkonnamõjusid. Samas võib see aidata reguleerida veetaset ja vältida üleujutusi.

Suudab tagada stabiilse ja pideva elektritootmise, mis aitab tasakaalustada võrgukoormust.


Tuulegeneraator


Tootmisvõime sõltub tuule tugevusest ja kiirusest. Tuuleenergia tootmine on varieeruv, sõltudes tuuleoludest, mis võivad olla ettearvamatud.

Oluliselt vähem mõju maapinnale ja veekogudele. Siiski võivad tuulepargid mõjutada lindude ja nahkhiirte liikumist, muudavad maastiku tööstusvaateks, meres häirivad kalade kudealasid.

Alginvesteeringud on madalamad, kuid tuuleparkide rajamine nõuab suure ala kasutusele võttu. Hoolduskulud võivad varieeruda, sõltuvalt generaatorite arvust ja asukohast. Tuulegeneraator ammendub st. amortiseerub 20 – 40 aastaga, jäätmete utiliseerimine või taaskasutus keeruline ning kulukas.

Tootmine on ebastabiilne, kuna see sõltub tuule tingimustest. Vajalik on energiasalvestus või täiendav tootmine, et tagada pidev varustus.

Päikeseelektrijaam

Tootmine sõltub päikesevalgusest, mis tähendab, et see on päevaste ja aastaaegade tsüklite tõttu varieeruv. Tootmine on kõige kõrgem päikesepaisteliste päevade ajal ja olematu öösel.

Üldiselt vähem keskkonnamõjusid. Suuremate päikesepargid võivad siiski mõjutada maastikku ja kohalikke elupaiku, samuti võib nende tootmine nõuda suurte alade kasutamist.

Tootmine on võimalik ainult päevavalguses. Öösel tootmist ei toimu. Päevasel ajal sõltub tootmine ilmastikuoludest. Kui päike paistab on tootmine maksimaalne ja pilves ilmaga langeb elektritoodang kordades.

Paneelide tootmine ja paigaldamine võivad olla kulukad. Hoolduskulud on üldiselt madalad, kuid paneelide puhastamine ja kontrollimine on vajalik. Päikesepaneelide eluiga on 20 – 30 aastat, jäätmete utiliseerimine või taaskasutus keeruline ning kulukas.

Selleks, et toota tuulegeneraatoriga sama hulk elektrienergiat kui 1 MW hüdroelektrijaamas, peab püstitama 3 MW tuuliku. Päikeseelektrijaama peaks 5 MW paneele paigaldama.